1/11
Czy grillowanie rzeczywiście powoduje raka, jest prostą...
fot. Tomasz Hołod

Obalamy 10 mitów na temat grillowania

Czy grillowanie rzeczywiście powoduje raka, jest prostą drogą do tycia, a dobry grill to drogi sprzęt? Nie, nie, nie! Obalamy mity na temat grillowania.


Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?

źródło: Agencja TVN/x-news

2/11
1. Jedzenie z grilla jest rakotwórcze...
fot. Lukasz Gdak

1. Jedzenie z grilla jest rakotwórcze
Naukowcy rzeczywiście udowodnili, że w wyniku kapania tłuszczu do ognia i na palące się węgle wydziela ją się toksyczne substancje, które mogą powodować raka, szczególnie jelita grubego. Nie oznacza to jednak, że sam grill jest szkodliwy. Toksyczny jest dym z wytapianego tłuszczu. Rozwiązanie jest więc proste: grillujemy możliwie chude mięsa (schab, szynka, drób, chude wędliny), ryby, warzywa.

A jeżeli ktoś bardzo lubi karkówkę i tłuste kiełbasy, niech grilluje na tackach. Wówczas tłuszcz nie spływa do ognia. Ma to jednak tą wadę, że mięso z powrotem nasiąka tłuszczem, który się wytopił. Ostatecznie można wybrać też grill gazowy lub elektryczny. Poza tym nie warto popadać w skrajności: jeżeli jemy nawet tłuste mięso, z którego tłuszcz kapie do ognia raz na jakiś czas, wielkiego ryzyka nie ma. W Polsce sezon grillowy zaczyna się w kwietniu, a kończy we wrześniu. To pół roku, ale rzadko kto, codziennie robi jedzenie nad żarem.


Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?

źródło: Agencja TVN/x-news

3/11
2. Grill to prosta droga do otyłości...
fot. Lukasz Gdak

2. Grill to prosta droga do otyłości
To nie sposób przyrządzania produktów, ale same produkty powodują tycie. A dokładniej tycie wywołuje sytuacja, gdy zjadamy w ciągu dnia więcej kalorii niż zużywamy. Czy grillujemy, czy gotujemy na gazie - trzeba po prostu zwrócić uwagę na to, co się je.
Karkówka to średnio 300 kcal w 100 gram, ale pierś z kurczaka to jedynie 100, a grillowane warzywa - zaledwie kilkanaście. Jedzenie przyrządzane na grillu pod względem kaloryczności ma tą przewagę nad tym z patelni, że tłuszcz się z niego wytapia. Ale jeżeli boicie się rakotwórczych substancji, przeczytajcie raz jeszcze pkt 1.


Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?

źródło: Agencja TVN/x-news

4/11
3. Lepsze są brykiety węgla drzewnego niż węgiel w kawałkach...
fot. Piotr Krzyzanowski

3. Lepsze są brykiety węgla drzewnego niż węgiel w kawałkach
Z grillowaniem jest tak jak ze wszystkim, coś za coś. Brykiety trudniej i dłużej się rozpalają, więc amatorzy grillowania średnio je lubią. Łatwiej i szybciej jest rozpalić tradycyjny węgiel drzewny. Z drugiej jednak strony brykiety długo utrzymują ciepło, dłużej się palą i są wydajniejsze.


Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?

źródło: Agencja TVN/x-news

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Nie poznacie, że to ta sama osoba. Popularna prezenterka na archiwalnych fotografiach

Nie poznacie, że to ta sama osoba. Popularna prezenterka na archiwalnych fotografiach

„Królowa życia”, jakiej nie znacie – bez sztucznych rzęs i napompowanych ust

„Królowa życia”, jakiej nie znacie – bez sztucznych rzęs i napompowanych ust

Wystąpiła w... zbroi? Do tego dobrała niezwykle modne spodnie!

Wystąpiła w... zbroi? Do tego dobrała niezwykle modne spodnie!

Zobacz również

Ten element stylizacji dodaje męskiej energii. Kiedyś nosili go panowie, teraz panie

Ten element stylizacji dodaje męskiej energii. Kiedyś nosili go panowie, teraz panie

„Królowa życia”, jakiej nie znacie – bez sztucznych rzęs i napompowanych ust

„Królowa życia”, jakiej nie znacie – bez sztucznych rzęs i napompowanych ust